Přeskočit na obsah
Domů » ŠKOLENÍ: HYGIENICKÝ DESIGN ČÁST 2 – POMOCNÉ SYSTÉMY (VZDUCH, STLAČENÝ VZDUCH, VODA, PÁRA)

ŠKOLENÍ: HYGIENICKÝ DESIGN ČÁST 2 – POMOCNÉ SYSTÉMY (VZDUCH, STLAČENÝ VZDUCH, VODA, PÁRA)

Hygienický design část 2 – Pomocné systémy - vzduch, stlačený vzduch, voda, pára

ŠKOLENÍ: "Hygienický design část 2 – Pomocné systémy (vzduch, stlačený vzduch, voda, pára)"


Fungování systémů odpovědných za výrobu technických médií, stejně jako způsob práce s podpůrnými výrobními systémy, může významně ovlivnit kvalitu a bezpečnost výrobků vyráběných v závodě. Důkladné pochopení „co je skutečně požadováno z hlediska kvality“ osobami plánujícími a hodnotícími návrhy změn pomáhá nejen vhodně snížit kvalitativní riziko, ale také zabránit zbytečným nadměrným investicím / předimenzování systému – předimenzování systému způsobí, že instalace bude nejen dražší na realizaci, ale také dražší na následnou údržbu.

Účel školení

Účastníci školení:

  • Získají základní znalosti o konstrukci a principu fungování jednotlivých pomocných systémů;
  • Dozvědí se, podle jakých kvalitativních parametrů se klasifikují jednotlivá média;
  • Dozvědí se, jaká rizika pro hygienu procesu mohou média přinášet a jak tato rizika eliminovat / snižovat.

Školení je doporučeno zejména:

  • Pracovníkům investičních oddělení;
  • Inženýrům implementujícím změny na výrobních linkách;
  • Pracovníkům oddělení zajištění kvality;
  • Pracovníkům posuzujícím návrhy změn.


Program školení

1. Vzduch

- Zdroje a velikosti pevných částic přítomných ve vzduchu;
- Mechanismus pohybu částic a mikroorganismů ve vzduchu;
- Pracovní zásady a chování personálu ve vztahu k množství generovaných částic;
- Třídy filtrů (F, G, HEPA);
- Třídy čistých prostor podle normy ISO 14644;
- Požadovaný stupeň filtrace pro oblasti s různou úrovní rizika pro hygienu výrobních procesů;
- Směr proudění vzduchu a požadovaný počet výměn;
- Měření množství mikroorganismů ve vzduchu;
- Chemická a biologická dezinfekce vzduchu;
- Zajištění odpovídajících environmentálních podmínek (včetně výpočtu MKT - Mean Kinetic Temperature).

2. Maziva / lubrikanty

- Složení a klasifikace maziv (Food grade / Non-food grade / H1 / H2 / H3);
- Právní požadavky EU a směrnice FDA;
- Laboratorní testy na přítomnost lubrikantů v hotových výrobcích, "bezpečné úrovně";
- Řízení lubrikantů v závodě a hodnocení rizika pro hotové výrobky.













3. Stlačený vzduch

- Rizika ze strany instalací stlačeného vzduchu pro hygienu výrobního procesu;
- Snižování množství částic, vody, oleje a mikroorganismů ve stlačeném vzduchu;
- Třídy stlačeného vzduchu podle normy ISO 8573;
- Požadavky na stlačený vzduch v hygienické a aseptické výrobě













4. Stavební aspekty a hygiena výrobních prostor

- Standard povrchové úpravy výrobních prostor
· podlahy (betonové podlahy, pryskyřice, keramické dlaždice),
· stěny (nátěry vhodné pro oblasti podléhající častému mytí),
· stropy (prvky důležité pro hygienu výroby),
- Poznámky k elektrické instalaci / řízení.








5. Voda - studená a horká výrobní voda, chladicí voda

- Základy technologie úpravy vody
· hygienické aspekty související s fázemi: filtrace, úprava iontového složení, filtrace aktivním uhlím, výroba RO vody,
· parametry dezinfekce, faktory ovlivňující účinnost dezinfekce: chlornan, ozon, mikrofiltrace + UV, ohřev;
- Konstrukční materiály, provozní parametry systému důležité pro zachování odpovídající úrovně hygieny;
- Řešení kvalitativních problémů
· prevence růstu mikroorganismů v uzavřených okruzích
· usazování vodního kamene v instalacích, korozivnost vody (Langelier Saturation Index).

6. Pára a kondenzát

- Chemické přípravky používané v systémech pro výrobu páry a hodnocení jejich bezpečnosti pro produkt;
- Parametry kotlové vody a kondenzátu ve vztahu k riziku koroze a usazování vodního kamene v systému.











Osoba provádějící školení

Krzysztof Żarczyński

INŽENÝR PRO VALIDACI

Vzděláním potravinářský technolog se zkušenostmi se zajišťováním kvality a s validací 
ve výrobních podnicích potravinářského a farmaceutického průmyslu.

Klíčové informace o školení

Délka školení:

2 dny
(cca 7 hodin + cca 7 hodin)

Jazyk školení:

Angličtina
(pouze)

Adresáti školení:

Zajišťování jakosti, Kontrola kvality,
Technické oddělení / Inženýrské oddělení

Cena školení:

Online: 62200 Kč (1-20 lidí)
U vás: 80000 Kč (1-10 lidí); 91200 Kč (11-20 lidí)

CENÍK

Chcete rychle zjistit cenu našich služeb ?

V ceníku najdete:
– informace o službách, které poskytujeme
– ceny zkoušek

POŽÁDEJTE O PŘESNOU CENOVOU NABÍDKU

kvalifikace-validace.cz
Ing. Krzysztof Łukasz Żarczyński
Soukenická 877/9, 702 00 Ostrava
Česká republika
IČO: 21127620
DIČ: CZ686792785

Pracovní doba
Kontakt