Přeskočit na obsah
Domů » Oddělení produktů před a po sterilizaci

Oddělení produktů před a po sterilizaci

Oddělení produktů před a po sterilizaci

Při zpracování potravin je nezbytné oddělit oblasti s nezpracovanými obaly a surovinami od čisté oblasti, kde se manipuluje s tepelně zpracovanými baleními. Prostorové uspořádání, pracovní postupy a technické vybavení musí zajistit efektivní oddělení nezsterilizovaných a sterilizovaných nádob. Je nutné minimalizovat přesun kontaminovaného materiálu do čisté oblasti a přijmout adekvátní opatření proti kontaminaci zpracovaných obalů.

Zpracované a nezpracované balení musí být jasně rozlišitelné, například značením termosenzitivním inkoustem nebo značkami. Označení šarže musí umožnit identifikaci produktů určených k uvolnění nebo postižených podmínkami mimo toleranci a přiřazení k šarži sterilizace ve potravinářském autoklávu.